Search:
Met duurzaam bouwen je badkamer betaalbaar maken - Hoogsteder architecten
10437
post-template-default,single,single-post,postid-10437,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Met duurzaam bouwen je badkamer betaalbaar maken

Hoogsteder architecten heeft ervaring in het ontwerpen van duurzaam bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de NUL-op-de-meter woning. Deze zogenoemde NOM-woningen verbruiken minder energie en de energie die ze gebruiken kunnen ze zelf opwekken. Hiermee heb je geen energierekening meer.

Door bij het ontwerp van de NUL-op-de-meter woning al in een vroeg stadium rekening te houden kan er een optimaal rendement op de woning gehaald worden. In het ontwerp is de isolatie van de bouwschil een belangrijke eerste stap die gezet kan worden. Door deze voldoende isolerend te maken kan de eerste winst gehaald worden. De positie van de ramen in de gevel en het maken van overstekken en zonnewering in de gevel is van grote invloed op de opwarming van de woning en het warmte verlies. Door deze efficiënt in de gevel te plaatsen is er minder techniek nodig om de woning energieneutraal te maken.


Als de schil van de woning is ontworpen moet er een berekening gemaakt worden van het warmteverlies van de woning. Als dit bekend is wordt samen met de opdrachtgever gekeken welk energieconcept het beste aansluit op het gebruik van woning en de locatie waar deze zich bevindt.

Een energie neutrale woning heeft vaak geen gas aansluiting nodig. Een zogenaamde all-electic oplossing ligt dan ook voor de hand. Waarmee de vaste lasten van het gas al uitgespaard kunnen worden.

De overheid stimuleert deze ontwikkeling door subsidies te verstrekken en de banken mogen de hypotheek verhogen wanneer kan worden aangetoond dat de woning een nul op de meter woning is.

Met het nul-op-de-meter certificaat wordt uiteindelijk aangetoond dat de woning voldoet aan deze eisen. Hiermee kan ook een hypotheekverstrekker overtuigd worden dat de woning daadwerkelijk aan de norm voldoet.

Bij de financiering van een nul op de meter woning kan meestal €27.000,- extra geleend worden. De ervaring leert dat de extra investering van de reguliere energie eis (EPC = 0,4) naar nul-op-de-meter ongeveer €17.000,- gemoeid gaat. Dit betekend dat er een extra budget voor de woning overblijft van ongeveer €10.000,-. Een mooi bedrag waarmee de badkamer extra luxe kan worden uitgevoerd = of waarmee toch de veranda gerealiseerd kan worden.

 

Share Post