Gemeentelijk monument verbouwen
Een gemeentelijk monument verbouwen en/of renoveren
Wanneer u een gemeentelijk monument gaat verbouwen of renoveren komt er vaak het een en ander bij kijken. Uw heeft immers te maken met een gemeentelijk monument. Architectenbureau Hoogsteder architecten is een bureau dat kennis heeft van dergelijke opgaves, zoals bijvoorbeeld het Tolhuis Raalte. In dit artikel willen wij graag de kennis over een gemeentelijk monument verbouwen en/of renoveren met uw delen.
Gemeentelijk monument verbouwen.
Een gemeentelijk monument heeft zijn eigen unieke aanpak wanneer u het wilt verbouwen. Of u nu een bezitter of beheerder van een gemeentelijk monument bent, u zult voor de verbouwing/renovatie volgens bepaalde richtlijnen moeten werken. Door onze jarenlange ervaring hebben wij inmiddels een grote kennis opgebouwd als het gaat om dergelijk ontwerpopgave.
Het is belangrijk dat we weten aan welke regels en richtlijnen wij ons moeten houden. Hoogsteder architecten verdiept zich hierin en maakt een overzicht van de regels en richtlijnen alvorens wij aan de ontwerpopgave beginnen. Hierdoor hebben we het direct, met elkaar, helder wat wel en niet mag. Wij vinden het een interessante ontwerpopgave om uw wensen en dromen samen te laten smelten met de regelgeving waaraan voldaan moet worden. Met veel plezier werken wij aan dergelijke ontwerpopgave.
Kenmerkend voor onze werkwijze is dat wij in mogelijkheden denken en niet in beperkingen. Deze denkwijze zorgt er vaak voor dat wij met creatieve oplossingen komen. Wij laten u graag de verborgen potentie zien van uw pand. Met respect voor de bouwstijl en oog voor het detail.
Wanneer wij aan de gang gaan met een ontwerpopgave van een monument krijgen wij vaak de vraag of er belastingvoordeel is voor een monument pand. Ook wordt ons vaak gevraagd wat de voordelen en nadelen zijn. Hieronder kunt u de antwoorden lezen op deze vragen.
Heeft een gemeentelijk monument belastingvoordeel?
Voor een gemeentelijk monument gelden nagenoeg dezelfde plichten en rechten als voor rijksmonumenten. Op fiscaal gebied zijn er wel verschillen. Het is namelijk niet mogelijk om fiscale kosten af te trekken. Ook zijn de subsidieregels voor gemeentelijke monumenten beperkt. Wanneer uw pand een rijksmonument is dan is het wel mogelijk om belastingvoordeel te ontvangen. Dit kan via de inkomstenbelasting.
Gemeentelijk monument de voordelen/nadelen op een rij.
Werken of wonen in een monument is uniek, bijzonder en uitdagend. U zorgt ervoor dat een stuk cultureel erfgoed blijft behouden en blijft voorleven. Dat is oprecht bijzonder te noemen. Er zijn een aantal voordelen en nadelen aan het bezitten van uw eigen monument. De voordelen en nadelen staan hieronder duidelijk en overzichtelijk op een rij.
De voordelen van een monument:
- U bent de eigenaar van een bijzonder en uniek pand. Het pand heeft een grote historische waarde en beschermde status.
- U laat de geschiedenis voortleven, doordat u zorg draagt voor het monument.
- U wordt ondersteund bij de instandhouding van uw monument. Deze ondersteuning komt via uw gemeente, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (InfoDesk en brochures ) en de Monumentenwacht in uw provincie.
- U komt wellicht in aanmerking voor financiële ondersteuning bij onderhoud en restauratie. Het is raadzaam om dit vooraf te checken.
- U komt in aanmerking voor belastingvoordeel via de inkomstenbelasting ( dit geldt voor rijksmonumenten).
De nadelen van een monument:
- Uw bent verantwoordelijk voor de historische en unieke monumentale waarde van het pand. Dit vraagt om het nodige onderhoud. Dit vertaald zich in tijd, toewijding en kosten.
- U moet voldoen aan de wet- en regelgeving wanneer u uw pand wilt verbouwen of restaureren. Ook een kleine aanpassing moet aangevraagd worden. Wat u ook wilt doen, u krijgt te maken met uw gemeente en dient altijd een omgevingsvergunning aan te vragen.
- Een vergunningstraject voor een monument duurt langer dan een traject voor niet-monumentale panden.
- Aangezien u verantwoordelijk bent voor de historische en unieke monumentale waarde bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Vaak moet dit worden uitgevoerd door specialisten. Veelal zijn zij duurder en vallen de kosten hoger uit.
Ondanks de eventuele nadelen blijft het bijzonder om eigenaar te zijn van een monument met historische monumentale waarde. Het is cultureel erfgoed dat in onze ogen waardevol is om te behouden, omdat het een verhaal vertelt over onze geschiedenis.
Uw gemeentelijk monument verbouwen?
Laat het ons weten. Wij bespreken graag met u de potentie en kansen uw gemeentelijk monument. Gebruik hiervoor het contactformulier en wij nemen contact met u op voor een afspraak.