Search:
Biobased en natuurinclusief bouwen en wonen - Hoogsteder architecten
13120
post-template-default,single,single-post,postid-13120,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Biobased en dampopen bouwen en wonen

Biobased en natuurinclusief bouwen en wonen

Een klimaatneutrale woning ontwerpen en bouwen in hout.

Hoogsteder architecten kan uw adviseren bij het ontwerpen van uw woning of wooncomplex op basis van biobased en dampopen bouwen en wonen.

 

Samen staan wij voor een behoorlijke opgave met betrekking tot duurzaam bouwen. In 2030 dienen wij in Nederland de CO2-uitstoot te halveren t.o.v. 1990 en 95% reductie in 2050.  Dit is onder andere te bereiken met energie-neutraal te bouwen. Maar ook de bouwwijze en het materiaalgebruik van gebouwen speelt een belangrijke rol daarbij.

 

Als u een nieuwe woning wilt gaan bouwen dient u nu al aan allerlei eisen te voldoen op milieu en energie-technisch gebied. Als Hoogsteder architecten hebben wij veel ervaring in een milieuvriendelijke en CO2 vriendelijke wijze van bouwen van woningen maar ook utiliteitsbouw. En een voordeel van biobased en dampopen bouwen en wonen is ook dat u bij de juiste bank een korting kan krijgen op de hypotheekrente.

 

Biobased en dampopen bouwen in houtskeletbouw.

Een goede oplossing is hierbij om biobased en dampopen te bouwen op basis van houtskeletbouw. Deze ecologische wijze van bouwen heeft diverse voordelen voor u als gebruiker. Co2 wordt opgenomen in het hout gedurende de levensduur. Daarnaast geeft een dampopen wijze van bouwen geeft een behaaglijk en gezond binnenklimaat wat op natuurlijke wijze wordt geregeld. Dit gebeurt dank zijn het materiaal wat de luchtvochtigheid opneemt en afgeeft aan de ruimte afhankelijk van de mate van die luchtvochtigheid. Teveel vocht wordt opgenomen in het materiaal en indien te weinig dan wordt dit weer teruggegeven aan de ruimte. Daardoor is er altijd een constante optimale luchtkwaliteit.

 

Bijna vanzelfsprekend is ook dat de woning energieneutraal wordt en gedurende de levensduur zeer weinig energie verbruikt en daardoor ook nog minder CO2 uitstoot.  Met de juiste hoeveelheid PV panelen kan u als gebruiker ook een zogenaamde nul-op-de-meterwoning krijgen.

 

Dat alles kan worden gerealiseerd door materialen te kiezen die biobased zijn. Dat betekent een natuurvriendelijke wijze van productie met als basis hout. Dit kan in de wanden worden verwerkt in het plaatmateriaal als wel de isolatie en afwerking. Plaatmaterialen als een houtvezelplaat reguleren de luchtvochtigheid en laten de woning ook ademen.

 

Biobased isolatie op basis van houtvezel of vlas.

Als isolatiemateriaal kunnen platen gebruikt worden die gemaakt worden op basis van vlas of houtvezel. Isovlas isolatie materiaal en houtvezelisolatie geven zowel in de winter als in zomer een comfortabel binnenklimaat. Een andere mogelijkheid is houtwol isolatie, zoals bijvoorbeeld van Gutex, die wordt opgebouwd uit houtvezels vanuit resten van houtzagerijen die hout gebruiken van PEFC of FSC gecertificeerde (naald)bossen.

 

Om misverstand te voorkomen: deze isolatie materialen zijn in de zomer ook optimaal om opwarming te voorkomen en tevens hebben zij dankzij de brandvertragende toeslagstoffen ook een goede brandklasse.

 

biobased circulaire duurzame woning-ommen-kalkhennep-hoogsteder architecten

biobased circulaire duurzame woning-ommen kalkhennep hoogsteder architecten

Een derde soort isolatiemateriaal heeft als basis cellulose. Dit wordt gemaakt van oud papier vlokken. Deze is dankzij de persing zeer brandveilig. Daarnaast heeft het hele goede akoestische eigenschappen. Het kan zowel in platen worden toegepast als in vlokken worden ingeblazen in een spouw.

 

Een groot voordeel van bouwen in hout is dat het casco in een fabriek in delen wordt geproduceerd. Daardoor ben je minder afhankelijk van de weersomstandigheden en kan er in optimale omstandigheden worden gewerkt. Ook op de bouw is er weinig tijd nodig voor de opbouw en daardoor is er weinig overlast voor de buurt. Dit is mede gezien de tegenwoordig gewenste stikstofuitstoot reductie een heel groot voordeel.

 

CLT Houten biobased binnenwanden.

interieur clt

clt geeft een warme uitstraling aan het interieur

 

Binnen in uw duurzame woning ervaart u ook de warme uitstraling van hout door het toepassen van zogenaamde CLT wanden en eventueel vloeren. hout kan in het zicht komen of een afwerking krijgen van stucwerk of leemstuc. Deze afwerkingen zijn dan ook dampopen toe te passen zodat het binnenklimaat continu optimaal wordt ervaren. De wanden zijn ook stevig genoeg om er wat aan te bevestigen. De aangename structuur van hout geeft een fraai effect.

 

Kortom: om aangenaam te wonen op een wijze die goed is voor deze aarde en voor u comfortabel en gezond is biobased bouwen in hout een prima oplossing.

Graag adviseren wij u met betrekking tot uw

ideeën over uw duurzame woning.

Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u informeren over uw mogelijkheden.

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

 

 

nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Ron Hoogsteder

Architect / directeur – Hoogsteder architecten

 

of

 

Evert-Jan Lemson

Architect – Hoogsteder architecten

 

 

 

REVIEWS

 

Ook voor grotere woningbouwprojecten is prefab hout bouw een goede oplossing, zie daarvoor ons duurzaam woonhof-concept:

 

Duurzaam natuurinclusief woonhof

 

 

Share Post