Search:
circulair bouwen en CO2-reductie - Hoogsteder architecten
13163
post-template-default,single,single-post,postid-13163,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
seriematig circulaire woningbouw in hout

circulair bouwen en CO2-reductie

Momenteel is Nederland met een grote transitie bezig naar meer duurzame woningen met aandacht voor milieuvriendelijke materialen en CO2-reductie. Circulair bouwen en CO2-reductie in houtbouw is daarbij een goede oplossing.

Onze visie als bureau sluit aan op deze verandering in bouwwijze. Graag dragen wij bij om met onze ontwerpen de CO2 te reduceren. Dat is mogelijk met materialen die in productie, transport en toepassing minder druk uitoefenen op deze aarde. Circulair denken is daarbij essentieel. Wij zien dat als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

U als opdrachtgever wordt ondersteund op het gebied van bijvoorbeeld houtbouw en circulair bouwen. Of het nu gaat om projectmatige woningbouw in de sociale huursector of bedrijfsgebouwen, er is voldoende kennis om met uw gebouw het verschil te maken en richting een goed, gezond maar vooral ook milieuvriendelijk gebouw te gaan.

 

Duurzaam bouwen.

32 sociale huurwoningen energiezuinig

32 sociale huurwoningen energiezuinig i.o.v. woonstichting De Marken

De grondhouding is dat elk gebouw moet passen bij de gebruiker of de bewoner. Het is maatwerk. Dat betekent dat het gebouw op een natuurlijk wijze moet passen in zijn omgeving, voldoet aan uw wensen en vooral ook een gezonde omgeving moet bieden aan werken en of wonen. Het meest duurzame gebouw is namelijk dat gebouw wat voor een lange periode zijn kwaliteit in uitstraling en in gebruik flexibel is. Op deze wijze is het toekomstbestendig en dus ook zeer duurzaam. Het voorkomen van onnodige sloop en nieuwbouw met alle gevolgen en extra milieubelastende druk is belangrijk. Daarnaast kan ook door het toepassen van circulaire materialen het gebouw in de toekomst in onderdelen hergebruikt worden.

 

Lage woonlasten.

De financiële lasten voor de koper en huurder worden ook voor een deel bepaald door de energie kosten. Ons bureau kent de sociale huursector en de bijbehorende eisen. Efficiënt en conceptmatig denken en ontwerpen is daarbij essentieel. Door het toepassen van de juiste isolatiematerialen, de juiste oriëntatie en een goed installatie concept adviseren wij om de woning (of het kantoor) energie nul op de meter te maken of in elk geval bouwkundig zo voor te bereiden dat dit in de toekomst eenvoudig haalbaar is. Doel is dat ook degenen met de laagste inkomens op een gezonde en prettige wijze kunnen wonen.

 

seriematige duurzame sociale woningbouw

seriematige duurzame sociale woningbouw (01 architecten) i.o.v.

Zorgwonen en Noabershof.

Er is veel ervaring in woonzorg vormen die zijn ontworpen met als uitgangspunt circulair bouwen en gericht op CO2-reductie. Dit zijn gebouwen die zijn gericht op een juiste indeling die levensloopbestendig is. Een gebouw wat energiezuinig is maar ook wat in de toekomst zijn waarde houdt. Woonvormen die een veilige plek bieden voor jong en oud maar ook de met mogelijkheden tot beter samenleven en elkaar te helpen waar nodig. De zogenaamde Noabershoven die worden gerealiseerd bieden een woongemeenschap waarin jong en oud zelfstandig kan wonen en er ook gelegenheid is  om elkaar hulp te bieden waar nodig. Dit biedt mogelijkheden om te voorkomen dat men te snel een beroep moet doen op de professionele zorg die al een hoge werkdruk kent.

Biobased bouwen.

prijswinnaar circulaire bouw Cleantech regio Zutphen

prijswinnaar circulaire bouw Cleantech regio Zutphen (met Reinbouw)

De gebouwen die wij ontwerpen dienen voor mens en dier optimaal gezond te zijn. Daarnaast kunnen wij minder impact hebben op het milieu door middel van toepassing van biobased materialen. Momenteel zijn er al ontwikkeling om vlas en hennep op groter schaal te gaan telen.

Daarnaast  zijn er prima isolatie materialen te koop op basis van natuurlijke materialen. Er komen ook veel nieuwe ecologische materialen op de markt. Zo zijn er isolatie platen op basis van gerecyclede (spijker-) broeken. Hiermee wordt ook de CO2-voetafdruk verkleind.

Milieuprestatie verbetering (MPG).

Bij iedere aanvraag voor een omgevingsvergunning t.b.v woningen en kantoren moet een MPG (MPG=milieu prestatie gebouwen) berekening worden ingediend. MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. De eisen wat betreft milieuprestatie  worden in 2025 nog verder aangescherpt. De milieubelasting wordt berekend over het gehele traject vanaf winning, transport tot hergebruik. De milieuprestatie wordt verbeterd door gebruik van bio-based grondstoffen, recyclen van materialen en gebruiken van materialen die milieubelastend geproduceerd worden. Daarnaast komen er binnenkort eisen ten aanzien van de CO2-emissie.

Bio-based materialen en toekomst.

De toepassing van hernieuwbare bouwmaterialen met als basis biobased grondstoffen wordt al veel toegepast in bijvoorbeeld geprefabriceerde houtskeletbouw en clt wanden. Onze ervaring binnen Hoogsteder Architecten met deze wijze van bouwen kan u als opdrachtgever ondersteunen in de ambities naar een hoogwaardig en duurzaam woon-gebouw. Dit is niet alleen nodig voor behoud van deze planeet maar ook nodig voor een gezonde manier van wonen en werken.

 

Wilt u graag meer weten over circulair bouwen en CO2-reductie neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

 

 

nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Ron Hoogsteder

Hoogsteder architecten

 

of

 

Evert-Jan Lemson

Hoogsteder architecten

 

 

 

REVIEWS

Share Post