Search:
duurzaam kleinschalig appartementencomplex (begeleid wonen) - Hoogsteder architecten
13291
post-template-default,single,single-post,postid-13291,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
duurzaam kleinschalig appartementen complex

duurzaam kleinschalig appartementencomplex (begeleid wonen)

Een duurzaam kleinschalig appartementencomplex heeft verschillende belangrijke kenmerken die bijdragen aan de duurzaamheid van het gebouw en de levensstijl van de bewoners. Hieronder volgen enkele van deze eigenschappen.

 

  • Situering: Bij start van het ontwerp proces bestuderen wij de optimale oriëntatie en positie van het complex als geheel. Positionering van een hoofdentree en juiste vluchtroutes geeft een optimale bruto – netto verhouding van oppervlaktes. Dat scheelt bouwkosten.
  • Energiezuinigheid: Een duurzaam kleinschalig appartementencomplex is  energiezuinig. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van zonne-energie, windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen, en door het gebruik van energiebesparende apparaten en technologieën. Een goed ontwerp van de vijfde gevel (het dak) biedt voldoende ruimte voor PV panelen op het dak. Meer oppervlakte voor zonne-energie wordt verkregen door carports.

 

Overige duurzame uitgangspunten:

 

  • Waterbesparing: Water is een waardevolle hulpbron, dus het is belangrijk om het verbruik ervan te verminderen. Een duurzaam kleinschalig appartementencomplex heeft bijvoorbeeld waterbesparende kranen en toiletten, en mogelijk ook regenwateropvangsystemen. Een wadi of infiltratie systeem in de directe omgeving wordt opgenomen in het terrein ontwerp.
  • Groene omgeving: Een groene omgeving is belangrijk voor het welzijn van de bewoners en voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen. Een duurzaam kleinschalig appartementencomplex heeft bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin, groene daken of groene muren. Wij ontwerpen op een natuur-inclusieve wijze.  Dus er worden geïntegreerde voorzieningen meegenomen voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen.
  • Duurzame bouwmaterialen: Het gebruik van duurzame bouwmaterialen zoals gerecyclede materialen, bamboe en hout uit duurzaam beheerde bossen draagt bij aan de duurzaamheid van het gebouw en de vermindering van afval. Wij laten in onze biobased ontwerpen zien dat bouwen met biobased materialen een gezond gebouw oplevert.
  • Efficiënt gebruik van ruimte: Kleinschalige appartementencomplexen zijn van nature al efficiënt in het gebruik van ruimte, maar een duurzaam kleinschalig appartementencomplex kan nog efficiënter zijn door slimme opbergoplossingen en multifunctionele ruimtes. Zoals ook in punt 1 al genoemd is een optimale indeling van vluchtroutes en ontsluiting daarbij een belangrijk onderdeel.
  • Gemeenschapsgericht: Een duurzaam kleinschalig appartementencomplex kan ook gemeenschapsgericht zijn, waarbij de bewoners samenwerken om duurzaamheid te bevorderen. Door middel van gezamenlijke activiteiten, zoals het organiseren van moestuinen of het delen van gereedschap wordt ”noaberschap” bevordert. Dit laten wij zien in de Noabershoven die wij al gerealiseerd hebben. Het voorkomt dat bewoners snel afhankelijk worden van zorg en daardoor gemeenschapsgeld nodig hebben. Voor elkaar zorgen en omzien is een belangrijk item in Noaberschap.
  • Toekomstwaarde: Een echt duurzaam gebouw heeft toekomstwaarde. Het kan in de toekomst voor vele doelgroepen gebruikt worden zonder veel bouwkundige ingrepen. Daardoor houdt het voor de eigenaar, zowel belegger als woningcorporatie, zijn waarde. Wij hebben plattegronden beschikbaar voor een goed indeelbaar appartement met diverse groottes. Zowel voor (sociale) huur als verkoop.

 

 

Kortom, een duurzaam kleinschalig appartementencomplex heeft verschillende belangrijke eigenschappen die bijdragen aan de duurzaamheid van het gebouw en de gezondheid van de bewoners. Door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waterbesparende maatregelen, een groene omgeving, duurzame bouwmaterialen, efficiënt gebruik van ruimte en gemeenschapsgerichte activiteiten kan het complex bijdragen aan een gezonde en duurzamere toekomst.

 

 

Graag gaan wij met u als corporatie, belegger of zorgorganisatie in gesprek om uw initiatief met betrekking tot het ontwikkelen en ontwerpen van duurzame (zorg)appartementen te adviseren. Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek, graag tot binnenkort!

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

 

 

nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Ron Hoogsteder

Hoogsteder architecten

 

of

 

Evert-Jan Lemson

Hoogsteder architecten

 

 

 

REVIEWS

 

Share Post