Search:
verbouwing uitvaartcentrum nijverdal - Hoogsteder architecten
13363
post-template-default,single,single-post,postid-13363,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
interieur verbouw uitvaartcentrum nijverdal

verbouwing uitvaartcentrum nijverdal

Een ontwerp voor de bestaande entreehal en aula van het uitvaartcentrum en crematorium in Nijverdal. Met deze vraag kwamen ze bij ons. Nu het ontwerp klaar is blijkt hoe een interieur van waarde kan zijn en bij kan dragen aan een passend en waardig afscheid.

 

 

 

 

Ontwerp verbouw entreehal en aula uitvaartcentrum

 

Het nieuwe interieur straalt rust, geborgenheid en sereniteit uit, waar je op passende wijze afscheid kan nemen van een dierbare. Die rust en geborgenheid vind je terug, in zowel de aula als de entree hal. Het is een speciaal ontwerp geworden voor de verbouwing van het uitvaartcentrum in Nijverdal. Een ontwerp waar we met veel plezier aan hebben gewerkt, samen met het bestuur, het personeel en de vrijwilligers.

 

condoleance nijverdal entree uitvaartcentrum

 

De rust en geborgenheid is gerealiseerd door de materialen, kleuren en meubels die zijn toegepast. Tot in het kleinste detail is het ontworpen. De vraag was om de bestaande entree en aula te vernieuwen, maar daarnaast ook de meubels te ontwerpen voor onder anderen de condoleance tafel, het liturgisch centrum en opbaar nis. Het werd een totaal ontwerp voor de verbouwing van het uitvaarcentrum in Nijverdal.

 

 

Entree en condoleance uitvaartcentrum Nijverdal

 

Wanneer men nu binnenkomt in het uitvaartcentrum en crematorium in Nijverdal word je ontvangen door een ‘warme’ entreehal met zachte ingetogen materialen, twee tuinen en een bijzonder plafond. Het is een serene ruimte. Bij binnenkomst valt direct het ritmische plafond op, die opgebouwd is uit hout. Hetgeen een natuurlijke, lichte uitstraling geeft. Dit hout en het ritmische , gegeven vind je ook terug in de ontworpen meubels, zoals de condoleance tafel, de baar en andere meubelstukken in de aula en entree. Naast het plafond, met natuurlijke, rustige uitstraling, door het hout, is gekozen voor een licht grijs, bruin gemêleerde vloer. Hier is bewust voor gekozen, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van de entree ruimte voor condoleances. In de vloer zijn twee grote plantenbakken opgenomen. Een direct naast de entree, waardoor het voelt alsof je in een oase van groen terecht komt. De andere ligt aan het einde van de zichtlijn, vanaf de entree. Op de muur vind je een verlengstuk van de binnentuin, namelijk een foto met zicht op de heide van de Holterberg.

 

Voor de ramen hangen licht doorlatende gordijnen met een gouden draad. De gordijnen filteren het licht van buiten en laten een gouden gloed de ruimte binnen komen. Ook de opbaar nis is voorzien van dezelfde goudkleurige gordijnen, waarachter een verduisteringsgordijn is geplaats. In de nis vind je twee prachtige lampen die het licht weerkaatsen op 2 gouden schijven. In de nis kan de keuze worden gemaakt om met het licht te spelen, zodat de sfeer, passend bij het afscheid, kan worden bepaald.

 

Aula na verbouwing uitvaartcentrum Nijverdal

 

interieur verbouw crematorium nijverdal

 

Na de condoleance wordt men als bezoeker naar de aula begeleidt, door de routing die al eerder aanwezig was. Bij binnenkomst wordt men ontvangen door een hoge ruimte, waar natuurlijk daglicht over de wit gestucte muren valt. Bij binnenkomst valt direct het zicht op de tuin, door de grote glazen puien. De lampen in de aula zijn hiervan een stille verwijzing. Het zijn lampen in bloemvormen. Elk blad is met de hand gemaakt, in een atelier in Frankrijk, dat maakt ze uniek. De lampen zijn uitgevoerd in pasteltinten en hangen op diverse hoogtes in de ruimte. De pasteltinten kleuren mooi tegen het houten plafond. Dit houten plafond is nieuw aangebracht en heeft plaats gemaakt voor het oude rode plafond. Ook hier stralen de kleuren, materialen en meubels rust en geborgenheid uit.

 

 

verbouw uitvaartcentrum nijverdal

 

Liturgisch centrum uitvaartcentrum en crematorium

 

De kleuren en materialen verwijzen naar de tuin en daarmee worden ze met elkaar in verbinding gebracht. Wanneer men verder loopt ontmoet men het liturgisch centrum van het uitvaartcentrum. Voor de wand staan speciaal ontworpen meubelstukken en hier kunnen de bloemen worden neergelegd. Eveneens vindt men hier de ontworpen spreekgestoelte, tafel en bloemdragers. Hier zie je dat het ritme van het plafond herhaald wordt. Alle meubelstukken zijn uitgevoerd in hout, namelijk essen. Dit zorgt voor een warme maar ingetogen, serene en rustige uitstraling. Waardoor de aandacht uitgaat naar de kist en de eventuele bloemen. Op de muur is het oude kunstwerk teruggeplaatst. Deze komt nog mooier tot zijn recht op de wit gestucte muren en het kleurgebruik in de aula.

 

uitvaartcentrum nijverdal meekijken interieur

 

Rondom het liturgisch centrum staan de banken, opgesteld in een halve cirkel, zodat naasten samen om de kist kunnen zitten. De banken zijn hergebruikt. De oude banken zijn glad geschuurd, opnieuw gelakt en voorzien van kussens. Hiermee laten we tevens zien dat het hergebruik van bestaande meubelstukken de moeite waard is. Niet alles hoeft nieuw te zijn. Als iets nog goed en degelijk is, is het zeker een optie om te kijken naar de mogelijkheid om het te hergebruiken. De banken zijn uit elkaar gehaald, geschuurd en gelakt. Het ontwerp hebben we opnieuw onder de loep genomen, zodat we het zitcomfort konden verhogen. Daardoor is ervoor gekozen om kussens op het zitvlak en de rugleuning te plaatsen. De banken hebben daardoor een zachter zitvlak gekregen. Wat het zit comfort bevorderd. De inspiratie voor de kleuren zijn eveneens uit de tuin gehaald. Namelijk zachte pasteltinten in groen, geel, zacht roze en rood. Alle banken staan rondom het liturgisch centrum opgesteld, zodat alle belangstellenden op een waardige manier afscheid kunnen nemen.

 

 

Verbouw aula en entree uitvaartcentrum Nijverdal

 

verbouw crematorium nijverdal

 

Na een indrukwekkende korte verbouwingstijd, is het ontwerp gerealiseerd en laat het zien dat het hergebruiken van bestaande meubels loont. Ook laat het ontwerp zien dat een interieur een serene, rust uit kan stralen, waarbinnen de eigen wensen van een uitvaart de ruimte krijgt. Het interieur schreeuwt niet, maar ondersteunt, omringt en omarmd. Zo kan op een waardige manier, passend bij de overledene, afscheid worden genomen.

 

Ontwerp door Miranda Hoogsteder-Hammers: Verbouwing uitvaartcentrum en crematorium te Nijverdal.

Video gemaakt door: Hoi Media Hellendoorn

Share Post