Search:
Ontwerp van een Knooperf - Hoogsteder architecten
13522
post-template-default,single,single-post,postid-13522,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
knooperf hoogsteder architecten

Ontwerp van een Knooperf

Wat is een knooperf:

Het is een kleinschalig woon-erf in het buitengebied. Meestal ter vervanging opf aanvulling van de voormalige agrarische functie van een boerderij. Het biedt ruimte om te op een aantrekkelijke wijze te werken en wonen voor meerdere individuen of gezinnen op een erf locatie In het landelijk gebied. Om dit op een gepaste wijze te ontwikkelen is een knooperf een van de oplossingen. Een van de kenmerken is dat een deel van de grond aan de bewoners individueel wordt toebedeeld maar het overgrote deel van het erf en omliggende landschap is gemeenschappelijk eigendom.

Waar is een knooperf voor bedoeld?

Om burgers en boeren samen te laten wonen in een aantrekkelijk landschap. Het erf bestaat van oudsher uit losse massa’s van diverse groottes, materialisering en uitstraling. Een woongedeelte, een stal, schuren, een kokshoes en bijvoorbeeld hooiberg vormen samen een karakteristiek erf. In de toekomst verwachten wij dat een deel van de agrarische grond vrijkomt voor natuur maar ook voor wonen en werken. Als de vrijgekomen grond voor meerdere huishoudens wordt gebruikt kan dit ook in economisch opzicht een oplossing bieden voor de problemen waar de agrarische sector mee te maken heeft. Een ander voordeel kan zijn dat in het kader van Noaberschap (burenhulp) met ook voor elkaar kan zorgen indien gewenst. Men praat dan niet over thuiszorg of mantelzorg maar burenhulp. Oppassen op de kinderen terwijl de ouders boodschappen doen voor de ouderen. Zo helpt jong en oud elkaar. Een voorwaarde is dan wel dat er diversiteit moet zijn in doelgroepen die op dat erf kunnen gaan wonen.

Hoe pakken wij het ontwerp van een knooperf aan?

Als architect die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan ontwerpen wij met respect voor mens en milieu. Het nieuw te ontwerpen erf zal een versterking moeten zijn van het landschap. Kenmerkend voor het buitengebied zijn natuurlijk de zichtlijnen van binnenuit en buiten op het erf. Niet te onderschatten is de waarde van de erfinrichting. De groene inrichting van het landschap rondom de bebouwing en het erf is van grote invloed op op de uitstraling. Wij ontwerpen vaak samen met een ervenconsulent de groene inrichting. De bebouwing zal passend moeten zijn in de setting van de omgeving en dient te zorgen voor onderlinge samenhang. Wat ons betreft is een biobased opzet van de woningen zelf een goed uitgangspunt. Dit zorgt voor een gezond binnenmilieu. Circulair bouwen is in de nabije toekomst een vast gegeven. De gezamenlijke ruimte rondom zal ook gericht moeten zijn op bijvoorbeeld wateropvang en natuurinclusief bouwen.  Onze ervaring met schuurwoningen kan u op weg helpen met uw ideeën over wonen in het buitengebied. Zie voorbeeld op onze website.

Hebt u ideeën om een knooperf te gaan starten, wij staan klaar voor een kennismakingsgesprek.

Neem gerust contact met ons op.

Share Post