Search:
Biobased bouwen betekenis - Hoogsteder architecten
13546
page-template-default,page,page-id-13546,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
biobased duurzame woning achterhoek ommen kalkhennep materialen bouw

Biobased bouwen betekenis.

 

Biobased bouwen is een manier van bouwen die gebaseerd is op de natuur. Veelal is het ontwerp gebouwd met materialen die groeien in de natuur. Er zijn twee verschillende soorten biobased materialen. De natuurlijk gegroeide materialen. Hieronder vallen bijvoorbeeld hout, bamboe en restproducten zoals vlas-, hennepvezels en stro. De andere soort biobased materialen zijn artificieel gemaakte materialen. Deze zijn gebaseerd op natuurlijk gegroeide materialen. Voorbeelden zijn biofoam, dit is gebaseerd op plantaardige biopolymeren en vormt een belangrijke tegenhanger voor de fossiele polymeren. Door te bouwen met biobased materialen worden er grote stappen gezet om nagroeibare grondstoffen te gebruiken, in plaats van eindigende grondstoffen zoals aardolie.

Wanneer noemen we het materiaal biobased?

 

Alhoewel er nog geen regels zijn afgesproken, is er wat ons betreft een duidelijke richtlijn wanneer we biobased materialen voorschrijven. Namelijk wanneer een materiaal 100% natuurlijk en nagroeibaar is. De definitie van biobased bouwen kan ook uitgebreid worden met een ontwerp, vormentaal en techniek gebaseerd en geïnspireerd op de natuur. In zulke gevallen spreken we van biomimicry. Wat ons betreft draait het bij biobased bouwen niet alleen om de materialen, maar ook om het ontwerp en alles wat erbij komt kijken om een zo duurzaam mogelijk en comfortabel gebouw te realiseren.

Bekijk de projecten
hout biobased bouwen duurder gezond dampopen betekenis
In de landelijke omgeving rondom Nijverdal is deze energie zuinige woning gerealiseerd. De hoge isolatiewaarde van de gevels, de aandacht voor de luchtdichte details en de positie van de ramen zorgen voor een energiezuinige basis voor de woning.

Biobased ontwerpen

 

Naast de materialen keuze, vinden wij als architectenbureau het belangrijk dat het ontwerp zo veel mogelijk de principes van biobased bouwen ondersteunt. Denk hierbij aan het optimaal ontwerpen in combinatie met de zon en de locatie. De zon is een natuurlijke hulpbron om als warmte en daglicht in te zetten in een ontwerp. Daarnaast is het van belang om ook natuurlijke schaduw te creëren in het ontwerp, zodat onder andere het leefklimaat comfortabel is. Wanneer u graag meer wilt weten over de mogelijkheden van biobased ontwerpen, kunt u contact met ons opnemen. We kijken graag met u samen naar de mogelijkheden. We delen graag onze kennis en expertise.

Biobased ontwerpen en bouwen, waarom?

 

Als architect stimuleren we biobased bouwen. Dit doen we met een reden. Enerzijds raken de grondstoffen deels op. Daarnaast putten we de aarde uit en belasten we de aarde te veel. Daarom gebruiken we onze kennis, expertise en creativiteit om gebouwen te ontwerpen die het milieu minder belasten, het lee comfort vergroten en duurzamer zijn. Daarmee willen we beter zorg dragen voor de toekomst van de aarde.

duurzame hof
vragen antwoorden prijzen review nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Wilt u graag meer lezen over biobased bouwen dan wijzen we u graag op het artikel: Is biobased bouwen duurder?

Wanneer u graag meer wilt lezen over onze visie dan is het artikel: Biobased architect, onze visie wellicht interessant voor u.

Heeft u vragen, neem vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak met Ron Hoogsteder via onderstaande formulier.

    biobased bouwen betekenis is geschreven door Ron Hoogsteder