Search:
Is biobased bouwen duurder? - Hoogsteder architecten
13483
page-template-default,page,page-id-13483,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Is biobased bouwen duurder?

 

Het korte antwoord op de vraag ‘Is biobased bouwen duurder?’ Is ja en nee. Biobased bouwen kan aanvankelijk hogere kosten met zich meebrengen tijdens de bouwfase, wanneer de bouwkosten worden vergeleken met de huidige bouwtechniek. Trekken we dit vergelijk door op de lange termijn, dan bespaart u kosten door energie-efficiëntie en lagere onderhoudskosten. Het is waardevol om het totale ‘plaatje’ te bekijken. Wilt u echt een goed antwoord op de vraag is biobased bouwen duurder, dan is het van belang om niet alleen naar de kosten van de bouw te kijken, maar tevens een analyse van de kosten en besparingen op de langere termijn te maken.

Architectenbureau Hoogsteder architecten kan u hierin helpen en ondersteunen. Inmiddels hebben we prachtige projecten mogen ontwerpen en realiseren. We begrijpen uw vragen. Met onze vakkundigheid willen we deze graag beantwoorden. Wilt u graag weten wat het voor u betekent, neem dan contact met ons op.

clt-duurzaam-energie-nom-biobased-hout-circulair-woning-modern-passief-bouwen-lemson-pergola
hout biobased bouwen duurder gezond dampopen betekenis

Wat kost biobased bouwen?

 

Biobased bouwen kost tussen de 520,- en 850,- euro per kubieke meter woning. Dit is een richtlijn.  Houd er rekening mee dat het tevens afhankelijk is van een aantal facetten. Denk hierbij aan fluctuaties, kubieke meters, afwerkingsniveau en uw wensen.

Bekijk de projecten

Biobased ontwerpen van uw woning

 

Wanneer u het interessant vindt om biobased te bouwen, nodigen wij u graag uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen en mogelijkheden en geven wij advies. Hiervoor is het van belang, mocht u al een kavel op het oog hebben, om hiervan de gegevens door te geven. Vaak checken wij voorafgaande aan het kennismakingsgesprek de bouwmogelijkheden, richtlijnen en vierkante meters op de kavel bij de gemeente. Ook laten we voorbeelden zien van referentieprojecten die gericht zijn op biobased bouwen en is er gelegenheid om uw vragen te stellen.

 

Heeft u een goed gevoel bij dit gesprek en wij ook dan gaan we graag verder met het realiseren van een eerste schetsontwerp. In het schetsontwerp vertalen we uw wensen naar een eerste schets van plattegronden, indeling, gevels en een 3D beeld. Het voordeel van een eerste schetsontwerp is dat u kan zien hoe uw wensen worden vertaald in een prachtig ontwerp. Daarnaast kunnen wij een kostenindicatie voor u maken, waardoor u inzicht krijgt in de kosten voor het realiseren van uw droomwoning.

 

Het eerste schetsontwerp bespreken we met u. Evenals de kosten. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven waar u tevreden over bent en waar u graag nog wijzigingen wilt zien. Dit nemen we mee in het aangepast schetsontwerp. Zoals u kunt lezen zijn er meerdere stappen en procedures waarin we u ondersteunen. Wilt u graag meer inzicht in de te nemen stappen, dan verwijzen we u graag naar de pagina werkwijze, waarin we de stappen uitleggen.

biobased duurzame woning achterhoek ommen kalkhennep materialen bouw
In de landelijke omgeving rondom Nijverdal is deze energie zuinige woning gerealiseerd. De hoge isolatiewaarde van de gevels, de aandacht voor de luchtdichte details en de positie van de ramen zorgen voor een energiezuinige basis voor de woning.
duurzame natuurinclusieve woonhof

Biobased bouwen heeft de toekomst.

 

Daar zijn wij van overtuigd. Gelukkig delen steeds meer mensen deze mening. Uw keuze kunnen we alleen maar aanmoedigen. De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid CO2-uitstoot. Wanneer we huizen van natuurlijke materialen bouwen, voorkomen we onder andere stikstofuitstoot. Daarnaast is biobased bouwen gezonder, comfortabeler en klimaat- en milieuvriendelijker. Bij het bouwen van een woning met de huidige bouwmaterialen komt nog steeds CO2 vrij door de materialen die er gebruikt worden. De productie van cement is bijvoorbeeld goed voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Biobased materialen nemen juist CO2 op.

Biobased materialen en hun positieve eigenschappen.

 

Natuurlijke materialen hebben allerlei andere positieve eigenschappen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een beter en gezonder binnenklimaat van de woning. Biobased bouwen is milieuvriendelijker, gezonder, duurzamer en op de langere termijn kostenbesparend. Wilt u graag meer lezen over de mogelijke materialen, dan verwijzen wij u graag door naar het artikel: Wat is biobased bouwen. Hier vind u onder de kop Welke biobased materialen zijn er? Meer informatie. U mag natuurlijk ook contact met ons opnemen voor uw vragen.

landelijke schuurwonig eigentijdse woning buitengebied hoogsteder architecten
moderne schuurwoning hout boeren erf hoogsteder architecten

Hoeveel CO2 bespaar je bij het ontwerpen en bouwen van een biobased woning?

 

De bouwsector is op dit moment verantwoordelijk voor 13% van de totale CO2-uitstoot. Er is winst te behalen bij het bouwen van woningen en andere gebouwen. Daarvoor moet de bouwsector veranderen. De overheid wil in 2030 50% minder niet-hernieuwbare grondstoffen gebruiken. Biobased ontwerpen en bouwen laten zien dat dit kan en dat het haalbaar is om te veranderen. Met een positieve uitwerking, niet alleen op de CO2-uitstoot, maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld het leefklimaat in biobased huizen.

 

Met een biobased woning bespaar je simpel gezegd op twee verschillende vlakken. Als eerste, door het gebruik van biobased materialen wordt er minder CO2 uitgestoten. De gewassen waar de materialen van gemaakt zijn, nemen zelfs CO2 op. Ten tweede is het energiegebruik voor het koelen en verwarmen van het huis minder energie-intensief waardoor u minder CO-2 uitstoot. Dit komt door de natuurlijke isolatiematerialen.

 

Laten we er een voorbeeld bijpakken. Kiest u bijvoorbeeld voor hout in plaats van beton, dan vermindert u niet alleen de CO2-uitstoot en de fossiele grondstoffen die nodig zijn in het productieproces. Tijdens de groei van het hout, wordt er door de bomen CO2 opgeslagen. Afhankelijk van de houtsoort, zit er ruim 750 kg CO2 opgeslagen in een m3 hout. Om er een gevoel bij te krijgen, hoeveel dit is, nemen we een eengezinswoning als voorbeeld. In een eengezinswoning zit minimaal 30 m3 hout verwerkt. Worden er 20.000 woningen gebouwd met deze hoeveelheid hout, dan wordt er circa 0.45 megaton CO2 opgeslagen in deze woningen. Dit komt overeen met het gasverbruik van 170.000 huishoudens per jaar, die hun woning met een CV-ketel verwarmen.

(bron: Kennisbank Biobased Bouwen)

duurzame natuurinclusieve hof
duurzame natuurinclusieve hof

Elke stap, elke woning telt en brengt een positieve verandering teweeg voor het klimaat. Uw keuze kunnen we alleen maar aanmoedigen. Spreekt het u aan om uw mogelijkheden te bekijken. Laten we dan vrijblijvend kennismaken. Hiervoor kunt u gebruik maken van onderstaande formulier of telefonisch contact met ons opnemen.

Heeft u vragen, neem vrijblijvend contact met ons op en maak een afspraak met Ron Hoogsteder via onderstaande formulier.

vragen antwoorden prijzen review nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten