De kosten van een nieuwbouwwoning en wat komt erbij kijken?
Hieronder geven wij u een overzicht van de kosten en de stappen die bij een nieuwbouwwoning komen kijken.
Hieronder geven wij u een overzicht van de kosten en de stappen die bij een nieuwbouwwoning komen kijken.
Een belangrijke vraag die wij bij architectenbureau Hoogsteder architecten vaak horen, wanneer u nieuw gaat bouwen. Dat begrijpen wij, want het bouwen van een nieuwe woning is iets dat je vaak maar een keer in je leven doet. Het ontwerpen en bouwen van uw eigen woning roept vaak veel vragen op, vooral wanneer het gaat om het kostenplaatje. Wij geven u graag inzicht in de kosten die u kunt verwachten bij een nieuwbouwwoning. Grofweg zijn er drie facetten. Namelijk de kosten voor de hypotheek, de kosten voor de kavel en de kosten voor de woning. Laten we beginnen met de kosten voor de nieuwbouwwoning.
Bij een nieuwbouw woning varieert de prijs gemiddeld tussen €420,= en €750,= per m3 woning. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van uw wensen, het afwerkingsniveau en de grootte van uw nieuwbouw huis.
Om u een voorbeeld te geven. Een rietgedekte woning heeft een ander kostenplaatje dan een nieuwbouwwoning met pannen.
Wilt u graag een duidelijk overzicht, wat uw woning gaat kosten? Dan kunnen wij u hierin wegwijs maken. Om een duidelijk overzicht te krijgen is het waardevol om een eerste gesprek aan te vragen. In dit eerste gesprek bespreken wij uw woonwensen en ideeën. Ook vragen wij naar uw budget. Dit doen we zodat we uw programmatische wensen en budget op elkaar af kunnen stemmen. In dit gesprek kunnen wij u meer wegwijs maken in de kosten voor uw nieuwbouwwoning.
Bij een eerste schetsontwerp kunnen wij het volume vermenigvuldigen door de geschatte kuubsprijs. Specifieke kosten en wensen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, worden hierbij opgeteld. Hierdoor krijgt u een goede inschatting van de kosten.
U kunt de inrichting uiteraard zo duur maken als u zelf wilt. Dat maakt het ook direct een uitdaging om een gemiddelde te geven. Om een inschatting te krijgen kunt u een bezoek brengen aan bijvoorbeeld een interieurarchitect of meubelzaak.
De kosten zijn mede afhankelijk van uw wensen. Het is mogelijk om bij architectenbureau Hoogsteder architecten gefarceerd te werk te gaan. Dit betekent dat u per onderdeel betaald. Wat uw wensen ook zijn. Wij kunnen met elkaar in gesprek gaan en op basis daarvan kunnen wij een passende offerte voor uw neerleggen.
De woning moet ook ergens staan. Op een bouwkavel. De prijzen van een bouwkavel verschillen per provincie en gemeente. Het is verstandig om te kijken welke kavels er beschikbaar zijn in de buurt waar u graag wilt wonen. Hierdoor heeft u al vrij snel inzicht in de kosten voor de kavel.
U heeft financiële middelen nodig om uw nieuwbouwwoning te bekostigen. In de meeste gevallen gebeurt dit via een hypotheek. Om een duidelijk inzicht te krijgen in deze kosten is het verstandig om een hypotheekadviseur in de hand te nemen. De adviseur kan uw vertellen welk budget u tot uw beschikking heeft voor het bouwen van uw nieuwbouwwoning.
Het is verstandig om meer informatie in te winnen bij een financieel adviseur. Op die manier weet u wat er voor u mogelijk is. Hieronder sommen we de belangrijkste kostenposten voor u op:
Bij het bouwen van een nieuwbouwhuis heeft u in de meeste gevallen een hypotheekadviseur nodig. Deze rekent kosten voor advies en bemiddeling. Het ligt aan uw hypotheekadviseur op welke wijze deze het bedrag in rekening brengt. Soms is het een vast bedrag, soms werkt hij op nacalculatie. Een volledig hypotheekadvies en de bemiddeling bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning is meestal zo’n twintig tot dertig uur werk. Vraag voor de exacte kosten uw hypotheekadviseur.
Wanneer u een aanbod van een geldverstrekker hebt ontvangen? Dan is het in enkele gevallen nodig om de geldigheid van de offerte te verlengen. Hiervoor betaalt u verlengingskosten. De hoogte van deze zogeheten ‘bereidstellingsprovisie’ verschilt per hypotheekaanbieder. Uw hypotheekaanbieder kan u hierover informeren.
Kiest u voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan bent u verzekerd van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt u eenmalig 1% van het hypotheekbedrag. Het voordeel is dat u rentevoordeel ontvangt, waardoor u deze kosten snel terugverdient.
Als u al een woning heeft dan kunt u de overwaarde van uw bestaande huis gebruiken voor de koop van uw nieuwbouwhuis. De kans is groot dat u een overbruggingskrediet nodig heeft. Het is namelijk de vraag of uw oude woning al is verkocht op het moment dat uw nieuwbouwwoning wordt gerealiseerd. Een overbruggingskrediet is niet altijd nodig, omdat u bij een aantal aannemers pas na oplevering hoeft te betalen. In de meeste gevallen is de (over)waarde van uw oude woning dan al vrijgekomen. Heeft u een aannemer gekozen waarbij u maandelijks moet betalen, dan is het vaak zo dat de maandlasten stijgen, naar mate de bouw verder vordert.
Wanneer u vragen heeft over het ontwerpen van een nieuwbouw woning of een andere vraag. Neem vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak met Ron Hoogsteder via onderstaande formulier.