Search:
Wat is biobased bouwen? - Hoogsteder architecten
13452
page-template-default,page,page-id-13452,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Wat is biobased bouwen?

 

Biobased bouwen is een manier van ontwerpen en bouwen in samenwerking met de natuur en met natuurlijke materialen. Vaak gaat het om het toepassen van biobased bouwtechnieken, zoals skeletbouw en door gebruik te maken van natuurlijke en hernieuwbare biobased bouwmaterialen.

 

Denk hierbij aan bouwmaterialen die door de natuur worden geleverd en binnen 10 jaar weer terug groeien. Bijvoorbeeld hout, grassoorten of bamboe.

seriematig circulaire woningbouw in hout
Schuurwoning riet nieuwbouw woning salland Hoogsteder architecten

Wat is biobased design?

Echter biobased bouwen is meer dan het gebruik van materialen. Het ontwerp en de samenwerking met onder andere de situering op de kavel, daglicht en zonlicht, ventilatie enzovoorts spelen allemaal een belangrijke rol. Architectenbureau Hoogsteder architecten heeft laten zien dat we de juiste ontwerpstrategieën inzetten om een goed biobased ecologisch project te realiseren. Bekijk hiervoor onze projecten en reviews van klanten. Biobased materialen hebben een bepaalde schoonheid en uitstraling, dat nemen we mee in onze ontwerpen.

Bekijk de projecten

Is biobased bouwen duurder?

 

Het antwoord daarop is ja en nee. Dat leggen we graag uit. In het algemeen kan biobased bouwen in eerste instantie duurder uitvallen vanwege de kosten van grondstoffen zoals hout of stro. Echter op langere termijn valt er geld te verdienen, zodra de woning of kantoorpand is gerealiseerd. Dit komt doordat het gebouw zich na verloop van tijd terugbetaald in termen van onder andere energiebesparing.

 

Biobased gebouwen kunnen bijvoorbeeld een betere thermische efficiëntie realiseren door hun natuurlijke isolerende eigenschappen. Ook kunnen deze gebouwen energie opwekken. In eerste instantie lijkt biobased bouwen duurder dan traditionele bouwmethoden, maar in de loop der tijd betaalt het zich terug. U heeft op langere termijn voordeel van uw ontwerp.

 

Wilt u graag meer lezen over dit onderwerp, dan verwijzen wij u graag door naar het artikel: Is biobased bouwen duurder?

biobased duurzame woning achterhoek ommen kalkhennep materialen bouw
In de landelijke omgeving rondom Nijverdal is deze energie zuinige woning gerealiseerd. De hoge isolatiewaarde van de gevels, de aandacht voor de luchtdichte details en de positie van de ramen zorgen voor een energiezuinige basis voor de woning.
gezond wonen duurzame vrijstaande houten woning dampopen biobased bouwen
clt-duurzaam-energie-nom-biobased-hout-circulair-woning-modern-passief-bouwen-lemson-pergola

Wat zijn de voordelen van biobased bouwen in het kort:

 

Biobased gebouwen zijn:

 

+ milieuvriendelijk. Ze hebben een lagere CO-2 uitstoot dan conventionele bouwmaterialen. Dit draagt bij aan het verminderen van de milieu-impact van een woning, kantoor of gebouw.

 

+ energie-efficiënt. Energie-efficiënt betekent dat er minder energie wordt verbruikt om hetzelfde resultaat te halen. Hierbij valt te denken aan een simpele oplossing, zoals sensoren op verlichting, maar ook door gebruik te maken van natuurlijke bronnen die al aanwezig zijn. Daarom is er tijdens het ontwerpen aandacht voor daglicht, natuurlijke ventilatie en isolatie. Hierdoor is het ontwerp en daarmee ook de woning energie-efficiënter.

 

+ duurzaam. Dit komt doordat de producten afkomstig zijn uit hernieuwbare natuurlijke bronnen.

 

+ comfortabel leefklimaat. Een dergelijk ontwerp heeft gezondheid bevorderende eigenschappen in zich, vaak door de natuurlijk sfeer en uitstraling van het ontwerp. Dit bevordert het welbevinden van degene die in het gebouw verblijven.

 

+ gezonder. Er worden tijdens de bouw minder tot geen chemische stoffen gebruikt. Minder chemische stoffen en allergenen dragen bij aan een gezonder binnenklimaat.

 

+ uniek. Ze hebben een uniek uiterlijk en karakter, dat onderscheidt ze van de traditionele woningen.

Nadelen biobased bouwen:

 

– impact van landgebruik/landbouw. Wanneer biobased materialen geen restproducten zijn van de landbouw dan is er veel landgebruik nodig om de producten (denk aan diverse grassoorten) te laten groeien. Om te kunnen zien wat de impact is, kunt u gebruikmaken van een levenscyclusanalyse (LCA). Deze analyse geeft inzicht in de  duurzaamheid van uw biobased producten. De analyse heeft de categorie ‘landgebruik’, waardoor je dit onderdeel terug kunt herleiden.

 

– lokale productie omstandigheden.

Natuurlijk hangt de duurzaamheid van een biobased product ook af van de lokale omstandigheden waarin ze worden geproduceerd. Afhankelijk van waar de grondstoffen worden geproduceerd, kan het uitdagend zijn om de omstandigheden te controleren. Let goed op, bij bijvoorbeeld hout of het afkomstig is van duurzame bosbouw. Op die manier kunt u het een en ander wel uitsluiten. Daarnaast verkleint de impact, wanneer de materialen zo dicht mogelijk bij huis worden gewonnen/geproduceerd.

 

– wees bewust van de totale impact.

Er zijn biobased grondstoffen die erg duurzaam zijn, maar wel voordat het gewonnen wordt een grote impact hebben. Neem bijvoorbeeld wol. Wol is een biobased grondstof, afkomstig van vee. Om wol te winnen hebben de schapen voedsel, water en land nodig. Deze schapen hebben tevens impact op de broeikasgassen en de bodem- en waterkwaliteit. Het is wikken en wegen en het mag duidelijk zijn, wanneer u ervoor kiest om biobased te bouwen dat u al een voorsprong heeft ten opzichte van de huidige bouwmaterialen waarmee veel wordt gebouwd. Weeg voor jezelf af, wat uw budget is en welke positieve impact u kunt maken.

landelijke schuurwonig eigentijdse woning buitengebied hoogsteder architecten
moderne schuurwoning hout boeren erf hoogsteder architecten

Is deze manier van bouwen duurder, nee, duurzamer.

 

Een biobased ontwerp wordt gebouwd met materialen die minder belastend zijn voor het milieu dan traditionele materialen. Voorbeelden zijn hout, stro en bamboe. Deze materialen kunnen steeds opnieuw worden verbouwd en zijn hernieuwbaar. Dit vermindert de behoefte aan niet-hernieuwbare materialen zoals beton en staal. Deze materialen komen uit eindige reserves en raken uiteindelijk op. Daarnaast veroorzaakt de productie van beton een aanzienlijke uitstoot van CO2. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Biobased materialen zijn minder belastend voor het milieu. Tijdens hun groei slaan ze juist CO2 op.

duurzame natuurinclusieve hof

Waarom helpen wij u graag om biobased te ontwerpen en bouwen?

Wij zijn een voorstander van biobased bouwen. Waarom? Dat leggen we graag uit in het artikel: ‘biobased architecten‘. We zijn ons allemaal meer en meer bewust van de impact die wij als mens hebben op het milieu. Hierdoor groeit de belangstelling en wij denken dat dit goed is. De bouwsector is wereldwijk verantwoordelijk voor 40% (in 2019) van de totale CO2 uitstoot. Door de sector te verduurzamen met o.a. (nieuwe) regelgeving en duurzame ontwerpen en bouwmaterialen, kunnen we de CO2-uitstoot reduceren. Ook daar is dus winst te behalen. Hieronder gaan we dieper in op de biobased materialen die u kunt gebruiken.

Welke biobased materialen zijn er?

 

 

Er zijn gelukkig al diverse biobased materialen op de markt. Ook materialen die we van oudsher al kennen, zoals hout. Echter werd dit steeds minder gebruikt en werd er in bouwend Nederland vaker gekozen voor staal en beton. In omringende landen zoals Duitsland en Scandinavië is bouwen met hout al jarenlang een standaard. In Nederland bouwen we relatief weinig met hout. Hoogsteder architecten hebben daar jaren geleden al verandering in gebracht, omdat hout een prachtig materiaal is om mee te bouwen. Niet alleen voor de constructies, maar ook geeft het een warme sfeer.

 

Naast hout bestaan er diverse composieten: Hierbij kunt u denken aan houtzaagsels of plaatmateriaal dat geperst en gelijmd is. Tegenwoordig zijn deze materialen steeds vaker verwerkt met een lijm of hars van natuurlijke oorsprong. Een voorbeeld van een goed biobased materiaal dat zijn voetsporen al heeft verdient is linoleum. Linoleum wordt gemaakt van lijnzaadolie en is inmiddels voor 98 procent biobased. Vroeger werd dit materiaal veelvuldig gebruikt, maar het werd ingehaald door milieubelastende pvc vloeren. Zowel voor de constructie als voor de inrichting zijn er al tal van mogelijkheden.

 

Natuurlijk moet een gebouw ook geïsoleerd worden. Denk hierbij aan isolatiematerialen van vlas en hennep. Deze materialen hebben hun sporen ook al lang verdient, want ze bewijzen al meer dan 20 jaar dat het werkt.

 

Tot slot, laten we het gebruik van afval hier ook noemen. Vaak zien we het nu nog echt als afval, maar er zijn tal van mogelijkheden om dit afval weer nieuw leven in te blazen.

hoofdkantoor nijhuis rijssen atrium uitbreiding flexibel
Duurzame seriematiege woningen hout speels architect nieuwbouw

Waarom biobased bouwen?

 

Biobased bouwen is een duurzame manier van bouwen. Het is gezonder, comfortabeler en klimaat- en milieuvriendelijker. Het mag duidelijk zijn dat we allemaal zuiniger mogen zijn op de aarde. Biobased ontwerpen en bouwen draagt hieraan bij. Wilt u meer weten over biobased ontwerpen en bouwen, neem dan contact met ons op via onderstaande formulier of via de telefoon.

Heeft u vragen, neem vrijblijvend contact met ons op en maak een afspraak met Ron Hoogsteder via onderstaande formulier.

vragen antwoorden prijzen review nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten