Nadelen biobased bouwen:
– impact van landgebruik/landbouw. Wanneer biobased materialen geen restproducten zijn van de landbouw dan is er veel landgebruik nodig om de producten (denk aan diverse grassoorten) te laten groeien. Om te kunnen zien wat de impact is, kunt u gebruikmaken van een levenscyclusanalyse (LCA). Deze analyse geeft inzicht in de duurzaamheid van uw biobased producten. De analyse heeft de categorie ‘landgebruik’, waardoor je dit onderdeel terug kunt herleiden.
– lokale productie omstandigheden.
Natuurlijk hangt de duurzaamheid van een biobased product ook af van de lokale omstandigheden waarin ze worden geproduceerd. Afhankelijk van waar de grondstoffen worden geproduceerd, kan het uitdagend zijn om de omstandigheden te controleren. Let goed op, bij bijvoorbeeld hout of het afkomstig is van duurzame bosbouw. Op die manier kunt u het een en ander wel uitsluiten. Daarnaast verkleint de impact, wanneer de materialen zo dicht mogelijk bij huis worden gewonnen/geproduceerd.
– wees bewust van de totale impact.
Er zijn biobased grondstoffen die erg duurzaam zijn, maar wel voordat het gewonnen wordt een grote impact hebben. Neem bijvoorbeeld wol. Wol is een biobased grondstof, afkomstig van vee. Om wol te winnen hebben de schapen voedsel, water en land nodig. Deze schapen hebben tevens impact op de broeikasgassen en de bodem- en waterkwaliteit. Het is wikken en wegen en het mag duidelijk zijn, wanneer u ervoor kiest om biobased te bouwen dat u al een voorsprong heeft ten opzichte van de huidige bouwmaterialen waarmee veel wordt gebouwd. Weeg voor jezelf af, wat uw budget is en welke positieve impact u kunt maken.