Search:
Het ontwerpproces van een Moderne woning - Hoogsteder architecten
13601
post-template-default,single,single-post,postid-13601,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Hoogsteder architecten, veranda, houtenbalken, moderne woning

Het ontwerpproces van een Moderne woning

Het ontwerpproces van een Moderne woning in het landelijke gebied

Het ontwerpproces van deze woning in een landelijke omgeving is een boeiende reis. Deze reis begint met een schetsontwerp en eindigt uiteindelijk met de realisatie van de woning. In dit artikel zullen wij dit proces beschrijven, van schets tot visualisatie en tot de daadwerkelijke bouw.

 

Schetsontwerp: Het Creatieve begin

Het ontwerpproces begint met een kennismaking met de opdrachtgevers. Tijdens het eerste gesprek inventariseren wij de wensen en ambities van de nieuwe bewoners. Daarnaast kijken wij naar de mogelijkheden en uitdagingen op de locatie en het budget. Het ontwerpproces begint al tijdens dit gesprek. Daarna beginnen we met het schetsontwerp, waarbij wij in het ontwerp de wensen van de opdrachtgevers tot leven brengen. In deze fase worden ruwe schetsen gemaakt en het concept van de woning ontwikkeld tot een schetsontwerp voor een moderne woning in het landelijke gebied. Het doel is om het ontwerp in overeenstemming te brengen met de natuurlijke omgeving. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke wensen en eisen van de opdrachtgever. Dit was in dit ontwerp bijvoorbeeld het zicht vanaf de veranda naar de kerktoren van Raalte.

schetsontwerp woning raalte modern architecten

Eerste schets van de woning

Kenmerken van het ontwerp

In het schetsontwerp komen de kenmerken van de woning al goed naar voren. De woning heeft een ingetogen uitstraling aan de voorzijde. Het risaliet is beeldbepalend in het gevelbeeld. De houtengevelbekleding van het risaliet komt terug in de gevelbekleding van de schuur. Een ander opvallend kenmerk van de woning is de toegepaste gevelsteen. Deze speciale steen benadrukt de ingetogen uitstraling, maar voegt door zijn kwalitatieve hoogwaardigheid ook cachet toe.

Aan de achterzijde van de woning opent de woning zich naar het landschap. De prachtige veranda met houtenbalken is gelegen op de avondzon en geeft zicht op de kerktoren van Raalte. Ter plaatse van de, verdiept liggende, woonkamer is de gevel onder de veranda doorgetrokken. Hierdoor krijg je in de woonkamer het gevoel echt in het landschap te zitten. De kolommen zijn met gelijk onderlinge afstand geplaatst. Het ritme dat hierdoor ontstaat geeft rust in het beeld.

schets veranda hout metselwerk dakpannen ontwerp raalte architect

Schetsontwerp: veranda met ritmisch gepositioneerde kolommen

Visualisatie: 3D modellen en virtuele weergave

Na het schetsontwerp komt verder uitwerken van de woning. Het ontwerp wordt verder uitgedetailleerd. De materialen worden bepaald en de gekozen materialisatie wordt in beelden getoond. Door het toevoegen van texturen, materialen en kleuren aan het model wordt een realistische weergave van de woning gecreëerd. Dit maakt het voor de opdrachtgever mogelijk om het ontwerp te begrijpen en eventuele wijzigingen voor te stellen of  te onderzoeken voordat de bouw begint.

risaliet moderne woning architect raalte

Visualisatie van moderne woning te Raalte

landelijk wonen architect raalte veranda moderne woning

Visualisatie van de veranda met bijgebouw

 

Realisatie: Bouwen van de woning

Nadat de woning digitaal is uitgewerkt kan de bouwvergunning worden gedaan. Wanneer deze door de gemeente is afgegeven kan er begonnen worden met de bouw. De aannemer of bouwer neemt hierin het voortouw. Na goedkeuring van de technische plannen en vergunning begint de daadwerkelijke bouw van de woning. Wij als architect blijven tijdens de bouw betrokken om eventuele vragen van de bouwer op te kunnen lossen.

Voltooiing van de woning

De laatste fase is de oplevering van de woning. Na deze oplevering kan begonnen worden met waarvoor we het met elkaar uiteindelijk doen. Het wonen.

Het resultaat is een woning waarin de kenmerken van de eerste schets nog goed naar voren komen. Het risaliet aan de voorzijde maakt de voordeur goed afleesbaar. In het metselwerk is nu de finesse die al te zien was in de schets subtiel zichtbaar.

Aan de achterzijde openbaart de woning zich naar het landschap. De veranda komt hier goed tot zijn recht. Het ritme van de kolommen geeft hier structuur. Door het landschapsontwerp sluit de woning goed aan met zijn omgeving en vormt een verlengstuk van de woning.

Wanneer je de eerste schets en visualisatie naast de gerealiseerde woning legt is goed te zien hoe het ontwerp in eerste instantie al goed stond, maar gaande weg  het ontwerpproces verder is geoptimaliseerd.

Wil je onze werkwijze nog eens goed doorlezen volg dan deze link.

 

Neem contact met ons op

 

 

nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Ron Hoogsteder

Hoogsteder architecten

Share Post