Search:
Nul op de meter of energieneutraal verbouwen - Hoogsteder architecten
11076
post-template-default,single,single-post,postid-11076,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Nul op de Meter Woning moderne woning landelijke gebied rietgedekte kap hout ontworpen door architectenbureau hoogsteder architecten te Raalte

Nul op de meter of energieneutraal verbouwen

Een Nul op de Meter Woning (NoM), wat houdt het in?

Nul op de Meter Woning is een woning die over het jaar heen, voor woning gebonden gebruik (ruimteverwarming, koeling en warm tapwater) en huishoudelijk gebruik (apparaten en verlichting), net zoveel energie verbruikt (of minder) als er lokaal duurzaam wordt opgewekt.

Een Energie Neutrale Woning, wat houdt het in?

Een Energie Neutrale Woning is een woning die over het jaar heen net zoveel energie verbruikt als er lokaal duurzaam wordt opgewekt. Door bijvoorbeeld ruimteverwarming, koeling en warm tapwater.

 

 

Duurzaamheid, de ontwikkelingen.

U merkt het ook? Door de crisis en stijgende energieprijzen nemen de woonlasten toe. Energiebesparing en duurzaamheid staan steeds hoger op de politieke agenda. Landelijk zijn er afspraken gemaakt om de kwaliteit van de woningvoorraad te verbeteren en u als bewoner bewust te maken van de besparingsmogelijkheden die er thuis zijn voor uw woning. Iedere woning heeft in de loop der jaren onderhoud nodig om de kwaliteit van de woning op peil te houden. In ons dagelijks bestaan merken wij dat dit thuis niet altijd even consequent gebeurt. Hierdoor verminderd op den duur bijvoorbeeld het comfort in de woning, de technische kwaliteit of zelfs de uitstraling van een woning en/of gebied. Landelijk zien we veel termen langskomen als een energie neutrale renovatie, nul op de meter renovatie, of Bijna Energie Neutrale (BEN) renovatie.

Om één van de bovenstaande niveaus te realiseren moet de woning bouwkundig in goede orde zijn. De woning dient voorzien te zijn van een zeer goede isolatie, efficiënte installaties en een optimale naad- en kierdichting. Het overige deel dat men nodig heeft aan energie voor verwarming, koeling, warm water en elektriciteit wordt uit duurzame energiebronnen gehaald.

 

 

Een Nul op de Meter Woning, wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Het is aan te raden om voor een energie neutrale of nul op de meter renovatie partijen te selecteren met ervaring in de duurzame energie. Kies voor een aannemer, installateur (en indien benodigd een adviseur) met ervaring op het gebied van energie-neutraal bouwen of renoveren. Het ontwerp en de berekeningen kunnen op papier nog zo goed zijn, echter valt of staat alles bij de uiteindelijke uitvoering van het project. Zorg er dus voor dat het project tijdens de verbouwing en bij oplevering getoetst wordt op kwaliteit. Het is dus zeker te overwegen om tijdens de renovatie en na oplevering controles uit te laten voeren, zoals een blowerdoortest (luchtdichtheidstest) en thermografie (infraroodfoto’s). Voor nul op de meter renovaties worden tegenwoordig ook steeds vaker prestatieovereenkomsten met de uitvoerende partijen gesloten. Hierdoor zorgt u als bewoner dat u contractueel vastlegt dat hetgeen u wordt beloofd op papier ook in de praktijk wordt gerealiseerd. Probeer naast het onderdeel energie ook goed aandacht te geven aan gezondheid in huis (ventilatie) en houd rekening met aanpassingen voor in de toekomst om bijvoorbeeld langer thuis te kunnen wonen. Bekijk ook onze gerealiseerde projecten om een beeld te krijgen van een duurzame woning.

 

 

Een energie neutrale woning, welke installaties gebruikt men vaak?

Er zijn tal van installatietechnische combinaties en mogelijkheden die u kunt toepassen bij een energie-neutrale of nul op de meter woning. Er zijn vele wegen naar Rome. De kunst is om hierbij een pakket aan maatregelen samen te stellen die bouwkundig, bouwfysisch en installatietechnisch goed bij elkaar passen.

 

 

Bestaan er keurmerken voor een energie-neutrale woning?

Ja, er bestaan (keurmerken voor energie-neutrale woningen of nul op de meter woningen. Landelijk is het aantal aanbieders hiervan nog zeer beperkt en hanteren bedrijven hier verschillende methodieken in.
Om de gewenste kwaliteit en garanties op uw energie neutrale of Nul op de Meter woning te waarborgen is het aan te bevelen met uw aannemer zelf een prestatiecontract te sluiten.
Zorg ervoor dat u dit eerst regelt voordat u een overeenkomst aangaat.

 

 

Zijn er financieringsmogelijkheden of subsidies voor Nul op de Meter Woningen?

Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket en vraag de betreffende adviseur of deze voor u kan nagaan welke subsidies of financieringsmogelijkheden er zijn voor u als bewoner. U kunt ook op de gemeente pagina kijken binnen de website van het Duurzaam Bouwloket en de lokale regelingen inzien.

Waar en bij wie moet ik zijn als ik een nul op de meter of energie-neutrale woning wil realiseren?
Bent u voornemens een woning te (ver)bouwen en benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen of renoveren? Dan kunnen wij u daar wegwijs in maken. Wij kijken graag met u mee, samen met onze kennis en creativiteit.

 

 

Wilt u graag meer informatie. Neem dan contact met ons op.

 

 

Neem contact met ons op

 

 

nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Ron Hoogsteder

Hoogsteder architecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLANTEN REVIEW
Reviews

 

 

 

Share Post