Search:
architect gespecialiseerd in duurzaam bouwen - Hoogsteder architecten
13404
post-template-default,single,single-post,postid-13404,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
gezond vrijstaand woonhuis hout duurzaam modern dampopen-biobased almere oosterwold

architect gespecialiseerd in duurzaam bouwen

De duurzame visie van Hoogsteder architecten

Welkom bij ons architectenbureau, gespecialiseerd in duurzaam bouwen met een focus op houten constructies. Wij zijn als architect gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Onze visie is duurzaamheid integreren in elk aspect van ons werk, van ontwerp tot oplevering. Door hout als belangrijk bouwmateriaal te gebruiken, streven we naar een vermindering van broeikasgassen en een gezondere planeet.

 

Of het nu een woonhuis, kantoor of openbaar gebouw betreft, we bieden we unieke en duurzame ontwerpen. Met oog voor biobased materialen hebben we een netwerk van partners die onze visie delen. We streven naar gebruik van materialen afkomstig van organische bronnen, zoals hout, bamboe en gerecyclede materialen.

 

 

Realistisch idealisme

 

Onze nuchtere aanpak combineert idealisme met realisme, waarbij haalbaarheid en betaalbaarheid centraal staan.
We investeren in kennis-training om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en best practices. In de utiliteitsbouw sector hebben we ervaring in grootschalige projecten, zoals kantoren, scholen en zorg-wonen. Het belang van energie-efficiëntie en minimalisatie van milieu-impact begrijpen we goed. Door slim gebruik van biobased materialen en zonne-energiesystemen creëren we duurzame werk- en leeromgevingen.

 

Slimme technologieën worden geïmplementeerd voor maximale energie-efficiëntie en comfort. Groene ruimtes en natuurlijke elementen worden geïntegreerd, wat resulteert in een gezonde en stimulerende omgeving.

 

 

Referentie projecten

 

Ons portfolio weerspiegelt onze toewijding aan biobased en duurzaam bouwen. Zie onze portfolio. Diverse projecten zijn opgeleverd die voldoen aan hoge normen van duurzaamheid en esthetiek. We hebben ervaring met het renoveren en transformeren van bestaande gebouwen tot duurzame ruimtes. Als architectenbureau staan we bekend om onze samenwerkingsgerichte aanpak. Nauwe samenwerking met klanten stelt ons in staat om hun behoeften te begrijpen en te vertalen naar innovatieve ontwerpen. Belanghebbenden, zoals aannemers en duurzaamheid specialisten, worden betrokken om aan hoge normen te voldoen.

 

 

biobased circulaire duurzame woning-ommen-kalkhennep-hoogsteder architecten

biobased circulaire duurzame woning-ommen kalkhennep hoogsteder architecten

Biobased materialen

 

Bouwen met biobased materialen biedt een scala aan mogelijkheden om duurzame en milieuvriendelijke gebouwen te realiseren. Hieronder volgt een opsomming van enkele veelvoorkomende biobased materialen en de belangrijkste aandachtspunten bij het bouwen met hout en andere biobased materialen:

 

Hout: Hout is een van de meest gebruikte biobased materialen in de bouw. Het is hernieuwbaar, heeft een lage CO2-voetafdruk en biedt uitstekende isolatie-eigenschappen. Het kan worden gebruikt voor constructie, gevelbekleding, vloeren en interieurafwerking. Bij het gebruik van hout is het belangrijk om te letten op duurzaam bosbeheer en het gebruik van gecertificeerd hout om ontbossing te voorkomen.

 

Bamboe: Bamboe is een snelgroeiend gras dat steeds vaker wordt gebruikt als duurzaam bouwmateriaal. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als hout, maar groeit veel sneller, waardoor het een zeer hernieuwbare bron is. Bamboe kan worden gebruikt voor vloeren, wandbekleding, meubels en zelfs constructieve elementen zoals balken.
Natuurlijke isolatiematerialen: Er zijn verschillende biobased materialen die kunnen worden gebruikt voor isolatie, zoals cellulosevezels, vlas, hennep en schapenwol. Deze materialen bieden uitstekende thermische prestaties, zijn brandveilig en hebben een lage milieu-impact. Ze kunnen worden toegepast in wanden, daken en vloeren om energieverlies te minimaliseren.

 

Gerecyclede materialen: Het gebruik van gerecyclede materialen draagt bij aan de circulaire economie en vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen. Materialen zoals gerecycled beton, gerecycled glas, gerecycled plastic en gerecycled hout kunnen worden gebruikt in verschillende bouwtoepassingen, zoals funderingen, vloeren, wanden en afwerkingen.

 

Groene daken en gevels: Groene daken en gevels maken gebruik van levende planten om de thermische prestaties van een gebouw te verbeteren, regenwater vast te houden en de luchtkwaliteit te bevorderen. Planten bieden natuurlijke isolatie en dragen bij aan het vergroenen van stedelijke omgevingen.

 

 

Aandachtspunten

 

Bij het bouwen met hout en andere biobased materialen zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:

 

Duurzaam bosbeheer: Zorg ervoor dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en dat het is gecertificeerd volgens internationale standaarden zoals FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

 

Behandeling en bescherming: Hout en andere biobased materialen moeten worden behandeld en beschermd tegen vocht, schimmels, insecten en andere vormen van verval. Kies voor milieuvriendelijke behandelingen en afwerkingen om de gezondheid

 

 

 

Natuurinclusief bouwen

 

 

Daarnaast is het bevorderen van natuurinclusief bouwen een belangrijk aspect van duurzaamheid en biobased constructie. Natuurinclusief bouwen houdt in dat er rekening wordt gehouden met de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke omgeving tijdens het ontwerpen en bouwen van een project. Hier zijn enkele aandachtspunten en benaderingen om natuurinclusief bouwen te bevorderen:

 

Groene ruimtes en beplanting: Integreer groene ruimtes zoals tuinen, groene daken en gevels in het ontwerp. Dit biedt leefgebieden voor planten, insecten en vogels, bevordert de biodiversiteit en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor zowel mens als dier.

 

Nestel- en rustplaatsen: Creëer nestgelegenheden, zoals vogelkasten en insectenhotels, op geschikte plaatsen in het gebouw of de directe omgeving. Dit biedt een veilige haven voor verschillende diersoorten en stimuleert de aanwezigheid van fauna.

 

Waterbeheer: Implementeer systemen voor wateropvang en -afvoer, zoals regentonnen, groene daken en infiltratiegebieden. Hierdoor kan regenwater worden opgevangen, gezuiverd en hergebruikt, en wordt het risico op overstromingen verminderd. Het creëren van waterpartijen, zoals vijvers of regenwater gevoede irrigatiesystemen, kan ook een habitat bieden voor watergebonden dieren en planten.

 

Bepaalde plantensoorten: Kies bij het selecteren van beplanting voor inheemse en bloeiende planten die bestuivers aantrekken, zoals bijen en vlinders. Dit bevordert de bestuiving van gewassen en draagt bij aan de biodiversiteit.
Ecologisch verantwoorde materialen: Gebruik duurzame en ecologisch verantwoorde materialen die de biodiversiteit niet schaden. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van giftige pesticiden of herbiciden die schadelijk kunnen zijn voor planten en dieren.

 

Educatieve aspecten: Integreer educatieve elementen in het ontwerp, zoals informatieborden of -panelen, om bewustwording te creëren over de ecologische waarde van het gebouw en de omgeving. Dit stimuleert educatieve activiteiten en helpt mensen de waarde van biodiversiteit beter te begrijpen.

 

Door biobased materialen te combineren met natuurinclusief bouwen kunnen we duurzame gebouwen creëren die niet alleen energie-efficiënt en esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan het behoud en herstel van de natuurlijke omgeving. Het resultaat is een gebouw dat in harmonie samenleeft met zijn omgeving en bijdraagt aan een gezondere planeet voor toekomstige generaties.

 

 

Wij zijn u graag van dienst

 

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, blijven we toegewijd aan onze missie om biobased en duurzaam bouwen naar nieuwe hoogten te tillen. Met onze rijke ervaring, diepgaande kennis en ongeëvenaarde passie zetten we ons in om de gebouwen van de toekomst vorm te geven, waarin esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.

 

Evert-Jan Lemson en Ron Hoogsteder

 

Neem contact met ons op
Share Post