Search:
Metamorfose uitvaartcentrum klaar. - Hoogsteder architecten
13429
post-template-default,single,single-post,postid-13429,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
metamorfose verbouw crematorium nijverdal

Metamorfose uitvaartcentrum klaar.

Metamorfose en verbouw van het uitvaartcentrum in Nijverdal is achter de rug. Het uitvaartcentrum en tevens crematorium heeft een grondige verbouwing achter de rug. Fris en ruimtelijk, zo kun je het nieuwe interieur van het uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan in Nijverdal omschrijven.

 

De aula en entree waren de laatste ruimtes die, sinds de bouw in 1985, nog in de oude stijl verkeerden. Interieurarchitect en architect Miranda Hoogsteder-Hammers, heeft de opdracht aangenomen om deze ruimtes naar de huidige tijd te tillen. Ze heeft een warme sfeer aan weten te brengen door gebruik te maken van zachte tinten, warme materialen en hout. De sfeer is het beste te vergelijken met een huiskamer gevoel, volgens Herman ter Avest.

 

Onder anderen de Tubantia nam een kijkje in het uitvaarcentrum en crematorium, hier kunt u het artikel: ‘Metamorfose uitvaartcentrum Nijverdal. Struikelpartijen zijn verleden tijd.’ lezen.

 

 

Metamorfose, het ontwerp uitvaartcentrum Nijverdal

In nauw overleg met de uitvaartbegeleiders, facilitair medewerkers en het bestuur is het ontwerp tot stand gekomen. Daarbij is naast kleur- en materiaalgebruik ook gekeken naar gebruiksvriendelijkheid.

 

Het liturgisch centrum in de aula was voorheen verhoogt. Dit leverde diverse struikelpartijen op, door het trapje, waar men overheen moest om te kunnen spreken. Echter zorgde de verhoging er ook voor dat degene die sprak goed zichtbaar was voor iedereen in de zaal. Met deze feiten zijn we aan de slag gegaan en hebben we een liturgisch centrum ontworpen die gebruiksvriendelijk is. Naast dat het gebruiksvriendelijk is hebben we ook een passende oplossing gevonden om degene die spreekt zichtbaar te maken voor iedereen in de aula.

 

Na het uitwerken van diverse opties, is er gekozen van een opstelling waarbij alles gelijkvloers is. In het spreekgestoelte, tevens ontworpen door Hoogsteder architecten, zit een slimme oplossing. Een simpel blok is met de voeten in en uit te schuiven. Hierdoor kunnen mensen die kleiner zijn, gebruik maken van de verhoging.

 

 

Hergebruik van bestaande materialen in het uitvaartcentrum

Naast de gebruiksvriendelijke aspecten van het ontwerp hebben we ook gekeken naar het hergebruiken van materialen. Wie eerder in het uitvaartcentrum is geweest, weet dat er meterslange houten banken staan opgesteld. Ze bieden plek aan 400 tot 450 mensen. Het was een vereiste om in het nieuwe ontwerp voor het uitvaartcentrum dezelfde aantal plekken terug te brengen. Tijdens het ontwerpen hebben we, samen met Mint uit Raalte, de mogelijkheden onderzocht om de bestaande banken te hergebruiken. Na overleg hebben we een proefbank gemaakt. Waarbij we de bestaande banken uit elkaar hebben gehaald. De zittingen zijn geschuurd, opnieuw gelakt en voorzien van een zachte bekleding. Dit bleek fijner te zitten, waardoor we de rest van de banken ook hebben aangepakt. Door slim om te gaan met de bestaande banken hebben we in de nieuwe indeling alles kunnen hergebruiken. Voor de kussen hebben we zachte pastel tinten gebruikt. In combinatie met het hout geeft dit een warme uitstraling.

 

 

Warmte en sfeer door gekozen materialen en kleuren.

Ook vind je het hout terug aan het plafond. Wanneer je goed kijkt kun je opmerken dat dezelfde houten platen doorlopen naar buiten. Dit soort ‘kleine’ details geven het nieuwe interieur een rijke uitstraling. Vooral bij de grote ramenpartij in de aula is dit goed zichtbaar. Het houten plafond, die in een punt naar elkaar toe loopt geeft eveneens een warm gevoel. Aan het plafond hangen lampen die als een bloem gevormd zijn. Deze lampen zijn met de hand gemaakt van stof in zachte tinten. Elk blad is ter plekke vast gelijmd in samenwerking met Leerkes Elektro en Lichtconcepten uit Haarle. Een hele klus, maar het resultaat is er.

 

Bekijk hier de video van de metamorfose en verbouw van het uitvaartcentrum in Nijverdal:

 

 

 

Neem contact met ons op

 

 

nieuwe kantoor Ron van architectenbureau hoogsteder architecten lokaal architectenburau met landelijke projecten

Ron Hoogsteder

Hoogsteder architecten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLANTEN REVIEW

 

Reviews

 

 

 

Share Post